Ugrás a tartalomra

Iszapfogó és homokfogó berendezés tisztítás és karbantartás

Iszapfogó

Az iszapleválasztó berendezésekben a bevezetett szennyvízből az áramlás lassulása miatt kiválik a könnyen ülepedő, szilárd anyag. Az iszapfogókat gyakran alkalmazzák olajfogó berendezéssel együtt, annak előtagjaként. Ahhoz, hogy a kivezető nyíláson át a közcsatornába távozó szennyvízben valóban a küszöbérték alatt legyen az ülepedő anyag mennyisége, nagyon fontos, hogy a megfelelő iszapfogó műtárgy kerüljön beépítésre.

A 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet 4. számú melléklete megszabja a közcsatornába bocsátható szennyvizek szennyezőanyag-tartalmának küszöbértékeit, így a víz ülepedő anyag-tartalmát is, mely hátrányosan befolyásolhatja a csatornarendszer működését. Ezért ahol különösen nagy a szennyvíz ülepedő anyag-tartalma (pl. autómosók, parkolók, hulladékfeldolgozó üzemek, bevásárló központok, kórházak), a víz előkezelésére iszapleválasztó műtárgyat kell beépíteni. 

A különböző igények, különböző vízkibocsátású helyek kiszolgálásához az iszapleválasztó berendezések többféle méretben, többféle anyagból, a leválasztási hatásfokot növelő különböző belső kialakítási módokban készülnek.

Az egy adott helyre alkalmas iszapfogó műtárgy kiválasztását minden esetben szakemberre, vízgépészettel foglalkozó mérnökre kell bízni, aki számítások alapján határozza meg a megfelelő típust!

Kinek ajánljuk?

Ezt a szolgáltatást elsősorban a következő területeken ajánljuk:

Kérje ajánlatunkat!

Ha szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérje ajánlatunk!

Ajánlatkérés

Iszapfogók, iszapleválasztók működési elve

Iszapfogók, iszapleválasztók működési elve

Az esővíz és eljárási vizek olajszármazékokat és szilárd szennyeződéseket tartalmaznak (por, homok és egyéb szilárd anyagok), melyek a ráfolyó szennyvízzel az első fázisban az ülepítőbe/iszapfogó térbe jutnak. A beépített ún. koagulációs terelőrendszer meghosszabbítja az iszapülepedési és az olajfelúszási utat. A víznél nehezebb anyagok, szilárd részecskék kiválnak a vízből és leülepednek. Az olajos víz tisztításának másik szakaszában a szennyeződésektől megtisztított olajszármazékokat tartalmazó víz az olajleválasztó térbe jut. Itt történik a flotáció, a nagyobb olajszármazék részecskék cseppekbe tömörülnek és felúsznak a felszínre.

Iszapfogók üzemeltetése

A műtárgy üzemeltetése során a következő előírásokat kell betartani: Az iszapfogóba csak olyan szennyvíz vezethető be, ami a berendezés működését nem akadályozza. A műtárgyba nem vezethetők be emulziók és oldószerek, valamint olyan felületek csapadékvize, amelyekre a leválasztót nem tervezték, illetve kommunális szennyvíz sem. Az üzemeltetés során a műtárgyba beépített koaleszcensz szűrőt semmilyen esetben sem szabad eltávolítani!

Iszapfogók, iszapleválasztók működésének hatékonysága

Az iszapfogó kapacitása egyre csökken, ahogy távolodunk a tisztítás időpontjától. Nagyon fontos a jól megválasztott műtárgy kiválasztása, hiszen az alulméretezett berendezés jelentősen megnövelheti a szükséges tisztítások számát, és csökkenti a hatékonyságot. Iszapfogó, iszapleválasztó típusok Az iszapfogóval ellátott műtárgyak anyaga lehet beton, acél vagy polietilén, és készülhetnek a leválasztási hatásfokot növelő különböző belső kialakítási módokon. Iszapfogó, iszapleválasztó telepítése, üzembe helyezése Üzembe helyezés előtt a teljes műtárgyat meg kell tisztítani, a szennyeződéseket (habarcsmaradványok, föld) el kell távolítani, az iszapfogót és a leválasztót tiszta vízzel kell feltölteni. A berendezésen ellenőrizni kell az illesztések tömítettségét.

Iszapfogók tisztítása, karbantartása

Iszapfogók tisztítása, karbantartása

A környezetszennyezés, illetve a csatornabírság elkerülése érdekében az iszapleválasztókban felgyűlt hulladékot az előírt gyakoriság szerint ki kell termelni a műtárgyból. A kitermelés általában tartályos, szippantós gépjármű segítségével történik.

A GREENPRO Környezetvédelmi Zrt. 20 éves tapasztalattal és kiváló referenciákkal rendelkezik a zsír- és olajfogók, valamint az iszapfogók ürítése terén. Szolgáltatásunkat országszerte, szakképzett kollégáink segítségével végezzük.

Homokfogó

A homokfogó a vízben lebegő, viszonylag nagyobb szemcsék eltávolítására alkalmas műtárgy. Benne a víz sebességét oly mértékben csökkentik le, hogy a vízben lebegő homokszemcsék le tudjanak ülepedni, mielőtt a víz a műtárgyból kilép. A homokfogó nagyméretű, nagy ülepedési sebességű anyagok eltávolítását szolgálja.

Homokfogók működési elve

Homokfogók működésének lényege, hogy a víz áramlási sebességét lecsökkentjük 20-30 cm/sec-ra, lehetőséget biztosítva arra, hogy a w ülepedési sebességű anyagoknak legyen idejük leülepedni. Kiindulási adat azon szemcse átmérője, amit még ki akarunk ülepíteni. Az ülepedő szemcse mozgáspályája lineáris.

Homokfogó célja

a gépészeti berendezések védelme, a lerakódások megakadályozása, és a derítő terhelésének csökkentése.

Homokfogó főbb típusai

  • vízszintes átfolyású homokfogó,
  • függőleges átfolyású homokfogó,
  • és a légbefúvásos homokfogó.

A homokfogó berendezés tisztítása, karbantartása

A homokfogó műtárgy üzemeltetése során a következő előírásokat kell betartani:

  • a homokfogóba csak olyan szennyvíz vezethető be, ami a berendezés működését nem akadályozza
  • a homokfogó műtárgyba nem vezethetők be emulziók és oldószerek, valamint olyan felületek csapadékvize, amelyekre a homokfogó leválasztót nem tervezték, illetve kommunális szennyvíz sem
  • az üzemeltetés során a homokfogó műtárgyba beépített koaleszcensz szűrőt semmilyen esetben sem szabad eltávolítani.

Maradt még kérdése?

Nézze át válaszaink gyakori kérdésekre, vagy forduljon hozzánk ingyenes zöld számunkon!

Gyakran ismételt kérdések +36 80 296 818