Ugrás a tartalomra

Zsírfogó tisztítás, karbantartás és javítás

Mi is a zsírfogó, zsírleválasztó berendezés?

A zsírleválasztó, zsírfogó egy tartály, ahol a bevezetett szennyvízből az áramlás lassulása miatt kiválik a zsír és az iszap. A könnyebb fajsúlyú zsíros szennyeződés felúszik a víz felszínére, a szilárd iszap pedig leülepszik.

Ahhoz, hogy a kivezető nyíláson át a közcsatornába távozó szennyvízben valóban a küszöbérték alatt legyen a zsír mennyisége, nagyon fontos, hogy a megfelelő zsírfogó műtárgy kerüljön beépítésre.

A 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet 4. számú melléklete megszabja a közcsatornába bocsátható szennyvizek szennyezőanyag-tartalmának küszöbértékeit, így a víz olaj- és zsírtartalmát is. Ezért ahol különösen nagy zsírtartalmú szennyvíz keletkezik (pl. éttermek, vágóhidak, húsfeldolgozó üzemek), kötelező a zsírfogó, zsírleválasztó műtárgy beépítése, amely leválasztja a zsíros iszap nagy részét.

A zsírleválasztó, zsírfogó berendezések többféle méretben készülnek a különböző vízkibocsátású helyek kiszolgálásához, anyaguk lehet műanyag, fém vagy beton. Léteznek iszapfogóval ellátott, illetve anélküli zsírfogók, és olyanok is, melyekben keményítőfogó vagy savsemlegesítő medence is található.

Az egy adott helyre alkalmas zsírfogó, zsírleválasztó műtárgy kiválasztását minden esetben szakemberre, vízgépészettel foglalkozó mérnökre kell bízni, aki számítások alapján határozza meg a megfelelő típust!

A környezet- és vízvédelmi előírások miatt ma már nélkülözhetetlen minden olyan területen a zsírleválasztó, zsírfogó műtárgyak beépítése, ahol konyha működik, vagy húsrészleget üzemeltetnek, illetve élelmiszer-előkészítés, -gyártás, -kiszerelés történik.

A környezetszennyezés, illetve a csatornabírság elkerülése érdekében a zsír-iszap hulladékot (élelmiszer előállításából és feldolgozásából származó folyékony hulladékok keletkezésük helyén történő kezeléséből származó iszap) az előírt gyakoriság szerint ki kell termelni a zsírleválasztó aknából.

Cégünk az ország teljes területén – az ügyfél érdekeit szem előtt tartva – kedvező árakon vállalja a zsírfogó berendezésekből a zsír-iszap hulladékkeverék kitermelését, elszállítását és ártalmatlanítását, a megrendelő által megjelölt helyekről. Munkatársaink várják árajánlatkérését!

Kiknek ajánljuk?

Ezt a szolgáltatást elsősorban a következő területeken ajánljuk:

Kérje ajánlatunkat!

Ha szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérje ajánlatunk!

Ajánlatkérés

Zsírleválasztók működési elve

Zsírleválasztók működési elve

A zsírleválasztó műtárgy – mint fázisszétválasztó berendezés – az éttermek, egyéb étkeztetési intézmények konyháiból származó, vágóhidaknál, húsfeldolgozó üzemekben képződő zsírokat, keményítőket és egyéb szilárd állapotú anyagokat választja le. A fázisszétválasztás során a nagyobb szilárd szennyeződések leülepednek a műtárgy alján, a víznél könnyebb fajsúlyú zsírcseppek pedig összegyűlnek a vizes zsír-iszap keverék felszínén.

Zsírfogó műtárgyak telepítése, üzembe helyezése

Üzembe helyezés előtt a teljes műtárgyat meg kell tisztítani, a szennyeződéseket (habarcsmaradványok, föld) el kell távolítani, az iszapfogót és a leválasztót tiszta vízzel kell feltölteni. A berendezésen ellenőrizni kell az illesztések tömítettségét. A zsírleválasztóba csak olyan szennyvizet szabad bevezetni, ami a működést nem gátolja.

Zsírfogók, zsírleválasztók működésének hatékonysága

A zsírleválasztók kapacitása típustól függő, azonban a hatékonysága minden berendezés esetében csökken az utolsó tisztítás időpontjától távolodva. Fontos a tervezés során, hogy milyen igényeket akarunk kielégíteni, ne alulméretezett műtárgy történjen beépítésre, hiszen ez jelentősen megnövelheti a tisztítások évenkénti számát, és így a költségeket, illetve a nem megfelelő üzemben tartás gyakran dugulásokhoz vezethet.

Zsírleválasztó, zsírfogó típusok

Megkülönböztetünk vasbeton, acél és műanyag anyagú zsírfogó berendezéseket. Elhelyezés szerint lehet beltéri (azon belül: süllyesztett, álló, mosogató alatti) és kültéri kivitel. Működésük szerint manuális és automata kivitel létezik.

Zsírleválasztó, zsírfogó műtárgyak üzemeltetése

A műtárgy üzemeltetése során a következő előírásokat kell betartani:

  • A zsírleválasztóba csak olyan szennyvíz vezethető be, ami a berendezés működését nem gátolja.
  • A műtárgyba nem vezethető be háztartási, kommunális szennyvíz illetve a csapadékvíz sem.
  • A berendezést az előírt gyakoriság szerint kell tisztítani.
  • A károsodások elkerülése érdekében a zsírfogó berendezések működését rendszeresen ellenőrizni kell, az esetleges meghibásodásokat javítani szükséges. Cégünk, mint erre jogosult szakvállalkozó jól felszerelt műhelyautókkal végzi a leválasztók ellenőrzését, esetleges javítását.

Zsírfogó, zsírleválasztó műtárgy karbantartása, tisztítása

A környezetszennyezés, illetve a csatornabírság elkerülése érdekében a konyhai zsírfogóból származó zsír-iszap mellékterméket (3. kategóriájú állati melléktermék) az előírt gyakoriság szerint ki kell termelni a zsírleválasztó műtárgyból.

A zsírfogók tisztítása és a belőlük kitermelt állati melléktermék elszállítása speciális szívó-mosó tartályos gépjárművel végezzük, szükség esetén, pl. mélygarázsban vagy ott, ahol magasság- vagy súlykorlátozás miatt nagy autóval történő megközelítés nem lehetséges, ott speciális műhelyautóval és 1 m3-es tartállyal végezzük az ürítést.

A berendezéseket az előírt gyakoriság szerint tisztítani szükséges, a műtárgy minden részét ellenőrizni kell a működőképesség és az esetleges sérülések szempontjából.

A GREENPRO Környezetvédelmi Zrt. közel 20 éves tapasztalattal és kiváló referenciákkal rendelkezik a zsírfogó-ürítés terén. Szolgáltatásunkat országszerte, szakképzett kollégákkal végezzük.

Zsírfogó műtárgy tisztítását és az állati melléktermék elszállítását speciális szívó-mosó tartályos tehergépkocsikkal végezzük, a kitermelt mellékterméket engedélyekkel rendelkező ártalmatlanítóhoz szállítjuk.

A tisztítás, ürítés és elszállítás a munkavédelmi szempontok betartásával történik. A zsírleválasztó aknákban végzett speciális munkálatokhoz minden szükséges és előírt felszereléssel rendelkezünk, minden dolgozónk kötelező, rendszeres munkavédelmi oktatáson vesz részt.

Az iszapos állati melléktermék kitermelése és a szeparátorok karbantartása mellett foglalkozunk zsírleválasztó műtárgyak értékesítésével is, amiről a Zsír- és Olajfogó műtárgy értékesítés menü alatt talál további részleteket.

Maradt még kérdése?

Nézze át válaszaink gyakori kérdésekre, vagy forduljon hozzánk ingyenes zöld számunkon!

Gyakran ismételt kérdések +36 80 296 818