Ugrás a tartalomra

Amit a húsipari melléktermékről tudni kell

Állati melléktermékek (húsipari melléktermékek) fogalma

A 1069/2009/EK rendelet alkalmazásában az állati mellékterméknek minősülnek: az állatok teljes teste vagy testrészei, állati eredetű termékek, vagy más, állatokból nyert termékek, amelyeket nem emberi fogyasztásra szántak, beleértve a petesejteket, embriókat és a spermát is.

A húsipari melléktermékekhez soroljuk a hús, hal és egyéb állati eredetű élelmiszerek előállítása és feldolgozása során keletkező, fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan anyagokat, illetve a romlott, lejárt szavatosságú húsételeket is.

Kiknek ajánljuk?

Ezt a szolgáltatást elsősorban a következő területeken ajánljuk:

Kérje ajánlatunkat!

Ha szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérje ajánlatunk!

Ajánlatkérés

Húsipari melléktermékek szállítása, kezelése

A 45/2012. (V.8) VM rendelet 4. §. (1) alapján az állati melléktermékeket a 1069/2009/EK rendelet a 8-10. cikkében meghatározott kategóriákba kell sorolni, annak a figyelembe vételével, hogy az adott állati eredetű melléktermék milyen mértékű közegészségügyi, illetve állategészségügyi kockázatot jelenthet. Az előállító, feldolgozó üzemekben, illetve az áruházakban nagy mennyiségben keletkezik élelmiszerhulladék, köztük húsipari melléktermékek is.

Ezek elszállítását – az állati melléktermék szállítására, begyűjtésére jogosult – szakcégre kell bízni, akik kapcsolatban állnak a kezelő, ártalmatlanító cégekkel. Mind a szállító, mind a kezelő cég jogszabályban meghatározott engedélyekkel kell, hogy rendelkezzen a tevékenység végzéséhez, és az átvett állati eredetű melléktermékről szintén jogszabályban meghatározott tartalmú dokumentációt (kereskedelmi okmány) készítenek.

A GREENPRO Környezetvédelmi Zrt. a húsipari melléktermékek szakszerű szállításához szükséges engedéllyel rendelkezik. Munkánkat országszerte, közel 20 éves tapasztalattal, a hatályos jogszabályok előírásait betartva végezzük. Referenciáink közé tartoznak a legnagyobb magyarországi áruházláncok. A húsipari melléktermékek szállítása – a hatóság által rendszeresen ellenőrzött – speciális dobozos, emelőhátfalas, csepegés- és szegletmentes kialakítású, könnyen mosható és fertőtleníthető, korszerű, új tehergépkocsikkal történik.

A húsipari melléktermékek – az általánosságban használt húshulladékok – kezelése során az átvett állati melléktermékről 4 példányos, ún. kereskedelmi okmányt állítunk ki, melyet 2 évig megőrzünk. Ez alapján számítógépes nyilvántartást vezetünk, így akár üzletpartnerenként, akár időszakonként áttekinthető az egyes állati melléktermékek elszállított mennyisége. Év végén partnereinknek segítséget nyújtunk az adatszolgáltatások elkészítésében is.

Maradt még kérdése?

Nézze át válaszaink gyakori kérdésekre, vagy forduljon hozzánk ingyenes zöld számunkon!

Gyakran ismételt kérdések +36 80 296 818