Ugrás a tartalomra

A Biofilter Zrt. és Greenpro Zrt. a Körforgásos Platform tagja

2020. január 15., szerda - 15:43

Az első Körforgásos Gazdaság Summiton, 2019. november 28-án az egy cégcsoportba tartozó Biofilter Zrt. és Greenpro Zrt. a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tagjaként ünnepélyes keretek között csatlakozott az immáron 80 tagot számláló Körforgásos Gazdaság Platformhoz. 

A Körforgásos Gazdaság Platform 1 éve, 2018. november 29-én a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére alakult meg a körforgásos gazdaság hazai elterjesztése érdekében. Ezzel az összefogással hazánkban is könnyedén elérhetővé vált a legjobb nemzetközi körforgásos példák, tudás és eszközök megismerése, a hazai tapasztalatok megosztása és a kormányok közötti lehetséges együttműködés az EU célok eléréséhez szükséges jó megoldások megosztásával. Világszinten a körforgásos gazdaság 4,5 ezermilliárd dolláros üzleti lehetőséget jelenthet 2030-ig, érdemes tehát emiatt is kiemelt figyelemmel tekinteni a terület nyújtotta fejlődési potenciálra. 

Mit jelent a körforgásos gazdaság?*

A jelenlegi, ún. lineáris gazdasági modellben a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után hulladékként kezeljük, melynek jelentős részét nem forgatjuk vissza a folyamatba.

Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba.

A körforgásos gazdaságra való áttérés tehát nem más, mint a piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás révén.

A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a világgazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is.

Ahhoz, hogy a modellváltás beinduljon és teret nyerjen, összefogásra, közös gondolkodásra és az üzleti megoldások megosztására van szükség a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra részvételével. Ebben nyújt segítséget a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform, amelyhez a csatlakozási lehetőség folyamatosan nyitva áll az érdeklődő és elkötelezett vállalatok előtt. 

Körforgásban a környezetért

Ezen lehetőséget ragadta meg a Biofilter cégcsoport két tagja, amely környezetvédelmi vállalatok tevékenységükön keresztül alapításuk óta közvetlenül is a körforgásos gazdaság megvalósulását erősítik. 

Az idén 30 éves Biofilter Zrt. a használt sütőolaj és élelmiszerhulladék begyűjtésével, feldolgozásával és előbbi biodízel üzembe, utóbbi biogáz üzembe szállításával foglalkozik, amely folyamatnak köszönhetően a begyűjtött, értékes alapanyagok 100%-ban újrahasznosulnak, és a sütőolaj biodízelként, az élelmiszerhulladék pedig elektromos energiaként válik a fogyasztók szolgálatára. 

Biofilter Zrt. Platform aláírás

Kép: Deák György vezérigazgató a Biofilter Zrt. képviseletében

A 24 éves múlttal rendelkező Greenpro Zrt. zsír- és olajfogó berendezés tisztítása, karbantartása, állati eredetű melléktermékek szállítása és kezelése, duguláselhárítás és csatornatisztítás, csapadékvíz- és szennyvízátemelő tisztítás, karbantartás, valamint különféle veszélyes hulladékok begyűjtése és ártalmatlanítása révén biztosítja a környezetünk védelmét és a körforgásos gazdaság megvalósulását.

Greenpro Zrt. Platform aláírás

Kép: Bédi Attila vezérigazgató a Greenpro Zrt. képviseletében

A Körforgásos Gazdaság Platformhoz csatlakozó szervezetek egyetértési nyilatkozatuk szerint „törekszenek arra, hogy felgyorsítsák a körforgásos gazdaságra való áttérést. Az együttműködés célja az, hogy kölcsönösen előnyös lépéseket tegyenek a körforgásos gazdaság területén. A Platform keretében a felek évente olyan magas szintű párbeszédet kezdeményeznek a körforgásos gazdaságról, mely fölgyorsíthatja az átmenetet a tudományos intézmények, a kormány és más releváns érdekelt felek segítségével.”

Együttműködés a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot között*

Izgalmas együttcselekvési lehetőséget rejt magában továbbá a 2019. novemberi Körforgásos Gazdaság Summiton a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot között született együttműködés.

„Büszke vagyok arra, hogy a Holland Circular Hotspottal most létrejött együttműködéssel egy olyan nemzetközi, élenjáró tudáshoz kaphatunk hozzáférést, amivel a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform egy dinamikusabb pályára tudja állítani a körforgásos gazdaság térnyerését hazánkban. A vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra, valamint szakmai és társadalmi szervezetek részvételével elérhetjük célunkat, a fenntartható gazdaságot.” – mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke. „A BCSDH-nak és partnereinek kiemelt szerepe van a szemléletváltás és a közös gondolkodás megteremtésében, az egy irányba gondolkodó és cselekvő változásvezetők közösségformálásában, és az üzleti megoldások megosztásában, melyek valódi változást eredményeznek.” – tette hozzá.

A Körforgásos Gazdaság Platform által végzett felmérés alátámasztotta, hogy a mai állapot szerint a vállalatok nagy része még a hulladékgazdálkodással azonosítja a körforgásos gazdaságot. Megfogalmazódott az igény az ismeretek megosztására, a jó gyakorlatok és üzleti megoldások bemutatására. Maguk a megkérdezettek erősítették meg, hogy ahhoz, hogy a modellváltás beinduljon és teret nyerjen, összefogásra, tudásmegosztásra és állami ösztönzőkre van szükség.

Körforgásos Gazdaság Platform

Kép: A Körforgásos Gazdaság Platform újonnan csatlakozó tagjai

„A körforgásos gazdasági célok csak az érintett szereplők aktív közreműködésével érhetők el, amelyhez szükség van a lehetőség és az érdekeltség megteremtésére is. A lehetőség biztosításában játszik fontos szerepet a Körforgásos Gazdaság Platform, amely megfelelő keretet nyújt a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra részére az összefogáshoz és a tudásmegosztáshoz. Az érdekeltség megteremtése érdekében emellett olyan körülményeket kell teremtenünk, amelyek segítik a gazdaság szereplőit, hogy elinduljanak ezen az új úton, hogy érdekeltté váljanak az új szemlélet elsajátításában és alkalmazásában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célul tűzte ki a gazdasági szereplők érdekeinek a jobb megismerését a körforgásos gazdasági célokat rögzítő jogszabályok átültetése során. Ezen kívül a tárca 2019-ben pályázat keretében mintegy 244 millió Ft értékben támogatást nyújtott kis- és középvállalkozások számára a körforgásos gazdasági célkitűzéseiket szolgáló, a hulladék keletkezésének megelőzését vagy a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését, újrafeldolgozását biztosító kreatív és innovatív ötletek megvalósítására irányuló projektekhez.” – mondta el nyitóbeszédében Hizó Ferenc az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Kifejezetten erre az eseményre jelent meg angolul a körforgásos gazdaság témájában egyik alap művének számító „Material Matters”, amelybe annak egyik szerzője Sabine Rau-Oberhuber, aki a Holland Nagykövetség meghívására adott betekintést a jelenlevőknek.

‘’Ha 9 milliárd földlakó számára szeretnénk biztosítani a tiszta vizet, élelmet, lakóhelyet, megfelelő munkát és jólétet, amint az az ENSZ Fenntartható Fejlődés Célkitűzései között szerepel, azonnal cselekednünk kell a körforgásos és fenntartható gazdaságra történő áttérés érdekében, nehogy túl késő legyen! Nagykövetségünk, mint a Körforgásos Gazdaság Platform egyik alapítója, támogatja az Együttműködési Megállapodásban lefektetett célokat, különös tekintettel a tudásmegosztásra valamint a legjobb gyakorlatok megosztására az anyagkörforgást illetően.’’ – emelte ki bevezetőjében René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete.

„A körforgásos gazdaság arról szól, hogyan tudjuk újragondolni a nyersanyagok és az erőforrásaink felhasználását annak érdekében, hogy egy hulladék- és kibocsátásmentes fenntartható gazdaságot alakítsunk ki. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ú. n. “lineáris modell”-től, amely a “kitermelünk, gyártunk, kidobunk” vonalán halad, át kell mozdulnunk a körforgásos gazdasági modell felé: “csökkentsünk, újrahasznosítsunk, visszaforgassunk”  – emelte ki bevezetőjében Bodor Tibor, az ING Bank N.V. Magyarországi fióktelepe vezérigazgatója, aki a konferencia házigazdájaként üdvözölte az együttműködést.

A Körforgásos Gazdaság Summit karbonsemleges rendezvényként valósult meg. 

*Forrás: BCSDH

Vissza


További híreink

Megtalálhat minket a közösségi portálokon is!

Vállalatunk közösségi oldalain első kézből értesülhet híreinkről.

Facebook
LinkedIn

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről és akcióinkról!