Ugrás a tartalomra

B Corp tanúsítvánnyal a fenntarthatósági célokért

2019. október 24., csütörtök - 17:37

A Greenpro Zrt. is tagja azon közel 3000 szervezetnek, akik világszerte környezetvédelmi, társadalmi, vállalatirányítási intézkedéseikkel kiérdemelték a nemzetközi B Corp tanúsítvány viselését.  
 

Minden nap letesszük a szavazatunkat a világ mellett, amiben élni szeretnénk. A vásárlásainkkal, az elfogyasztott étkeinkkel, a partnereink megválasztásával, és a munkahelyünk iránti elköteleződéssel. Döntéseink során nap mint nap parányi, de meghatározó részeseivé válunk egy globális, finom összefüggésekkel átszőtt rendszernek, amelyben fogyasztóként mindannyian egyéni felelősségünk teljes tudatában gazdálkodhatunk erőforrásainkkal.

Legyél Te a változás!

A tanúsított szervezetek révén jelenleg 64 országban jelen lévő B Corporation ezen felismerés mentén ösztönzi a több mint 3000 B Corp vállalatot mérettől és szakterülettől függetlenül arra, hogy tevékenységük során legyenek mindinkább tekintettel munkavállalóikra, ügyfeleikre, beszállítóikra, a közösségre és a környezetre, amelyben működnek.

A B Corp vállalatok elsődleges céljuk szerint tevékenységükön keresztül pozitív változást hoznak a világba, és elkötelezettek abban, hogy:

•    a B Corp vállalatoknak kell képviselniük a változást.
•    minden üzletet úgy kell véghezvinni, hogy az emberek és a környezetet szem előtt tartsák.
•    termékeiken, gyakorlataikon és nyereségükön keresztül üzleteik ne okozzanak kárt, és minden érintett javát szolgálják.
•    mindez megköveteli annak a cselekvő megértését, hogy mind függünk egymástól, és így felelősek vagyunk egymásért és a jövő generációiért.

Hogyan válhat egy vállalat B Corp szervezetté?

A tanúsítvány megszerzéséhez pályázat útján juthatnak hozzá a társadalmi felelősségvállalás iránt elhivatott szervezetek. A B Corp a vállalat társadalmi, környezeti és munkavállalók számára nyújtott, felelős teljesítményét 6 fő területre fókuszáló kérdéscsoporton keresztül méri. Ezen további alterületeket is magukban foglaló területek a vállalatirányítás, munkavállalók, közösség, környezet, hatásmodellek és egy egyéb kategória.

A B Corp kritériumrendszer értékelt területei színes szövegfelhőkben

Kép forrása: Saját szerkesztés a kritériumrendszer adatlapja alapján

A 200 pontos kritériumrendszer kiváló fejlődési pályát irányoz elő a tanúsítvánnyal rendelkező és nem rendelkező vállalatok számára egyaránt, hiszen fejlettségi szinttől függetlenül mindig van hova továbblépni a társadalmunk, valamint mikro- és makrokörnyezetünk jobbá tétele érdekében. 

Az online ingyenesen elérhető kritériumrendszert így jó szívvel ajánljuk azon szervezetek figyelmébe is, akik esetleg pillanatnyilag nem felelnek meg a minimum feltételeknek, viszont folyamatosan törekednek a tudatos, felelősségteljes működésre, és ehhez szívesen fogadnak némi iránymutatást: https://bimpactassessment.net/.

Lépések a gyakorlatban

A Greenpro Zrt. a B Corp szemlélet mellett elköteleződve tevékenységeit többek között az alábbi intézkedések mentén látja el:

  • alaptevékenységével hozzájárul a körkörös gazdaság és a fenntarthatósági célok megvalósulásához, fenntartható, felelős hulladékgazdálkodást folytat, gondoskodik erőforrásainak takarékos felhasználásáról;
  • a vállalat társadalmi és környezeti hatására elsődleges szempontként tekint, irányelveiről tájékoztatja munkatársait;
  • időről időre méri tevékenységének környezeti és társadalmi kimeneteleit, amelyekről tájékoztatja érintettjeit;
  • belső folyamatszabályozásaival, intézkedésekkel és Etikai kódexének megismertetésével és betartatásával gondoskodik a szervezet megfelelő, átlátható működéséről; 
  • szakmai szervezetekben való tagságával támogatja a környezetvédelmi együttműködéseket, társadalmi felelősségvállalásával pedig a jó ügyek előrevitelét;
  • partnereivel hosszú távú kapcsolatokat épít, bevételeinek 100%-a származik tanúsított termékek és szolgáltatások nyújtásából.
Nyüzsgő várost ábrázoló B Corporation ábra

Kép forrása: https://bcorporation.net
 

Vissza


További híreink

Megtalálhat minket a közösségi portálokon is!

Vállalatunk közösségi oldalain első kézből értesülhet híreinkről.

Facebook
LinkedIn

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről és akcióinkról!