A megújuló erőforrások jelene: hogyan lesz a lejárt felvágottból energia?

A megromlott, már nem fogyasztható élelmiszerek mennyiségét feltétlenül minimalizálni kell, ami pedig már biztosan nem fogyasztható, azt érdemes újrahasznosítani. Nem mindennek kell a kukában landolnia. Ha egyszer valami lejárt, ne rontsuk tovább a helyzetet azzal, hogy egyszerűen kidobjuk – megfelelő újrahasznosítási eljárással energia is termelhető belőle.

A fenntartható fejlődés egyik alapvető pillére a hulladékok csökkentése és újrahasználata, a körkörös gazdaság kiépítése. Az élelmiszerhulladékok, lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek biogázként újrahasznosulhatnak. A biogáz termelési folyamat során a hulladék mennyisége csökken, közben pedig zöld energiát állítunk elő.

 

LEJÁRATI IDŐN INNEN ÉS TÚL

AMI MÉG FOGYASZTHATÓ: Az áruházakban a lejárati időhöznem fogyasztható élelmiszerek okai közel kerülő, fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket az áruházak legtöbbször karitatív célra ajánlják fel, így a még fogyasztható termék nem kerül feleslegesen a szemetesbe. A felajánlás így élelmiszerbankoknál, menhelyeknél hasznosulhat, vagy takarmányozási célú felhasználásra kerülhet.

AMIKOR MÁR EMBERI FOGYASZTÁSRA NEM ALKALMAS AZ ÁRU: Az emberi fogyasztásra nem alkalmas, lejárt szavatosságú élelmiszerhulladékok és állati melléktermékek elszállításáról, kezeléséről- és hasznosításáról viszont más módon kell gondoskodni. Ezeket a hulladékokat a megfelelő engedélyekkel rendelkező környezetvédelmi cégek szállítják el, hogy a megfelelő fermentációs technológiával rendelkező cégek biogáz előállításra alkalmas alapanyagot állítsanak elő belőlük.

állati hulladék

Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas áru biogázként újrahasznosulhat | Kép: NÉBIH

Ezzel az eljárással megakadályozható az, hogy a hulladékégetőket, illetve a hulladékudvarokat terheljük olyan hulladékkal, ami a körkörös gazdaság aktív résztvevője is lehetne. „A hulladékkérdés egy központi probléma, így fontos, hogy ha már hulladékot termelünk, közben ne okozzunk kárt a természetben” – mondta el Simon Anita, a GREENPRO Környezetvédelmi Zrt. vezérigazgatója, aminek fő profilja az állati melléktermék elszállítása és előkezelése. „A hulladékok begyűjtésével egyfelől azok nem fogyasztható élelmiszer besorolásafelhalmozódásának és környezetre gyakorolt negatív hatásának vesszük elejét, hasznosításukkal másfelől bio-energiahordozók előállítását segítjük. 2015-ben nagyságrendileg 3,6 ezer tonna nem veszélyes, állati mellékterméket szállítottunk el biogáz célú felhasználásra.”

 

HOGYAN KÉSZÜL A BIOGÁZ?

A begyűjtött hulladékokból és melléktermékekből szakszerű eljárással biogáz termelődik. A biogáz szerves anyagok lebontása során keletkező gázelegy, magas metántartalma miatt energiatermelésre kiválóan hasznosítható. A biogázüzemek szerves hulladék igénye az utóbbi években folyamatosan nőtt, ami kiváló lehetőséget teremt a biogázból történő megújuló energia előállítására.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szennyvíztisztítási és -elvezetési alapfeladatán túl hazánkban elsőként kezdett megújuló energiát termelni a szennyvíziszapból. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepeken lévő biogázüzemekben kívülről érkező élelmiszerhulladékokat és állati melléktermékeket is befogadnak és feldolgoznak, hasznosítanak. A szennyvíziszapból és a beszállított hulladékokból nyert biogázból termelt elektromos energia a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep mintegy 90%-át, hőszükségletének 100%-át fedezi.

„A dél-pesti szennyvíztisztítóban évente mintegy 220 000 m3 különböző szárazanyagtartalmú szennyvíziszapot, 2 400 m3 állati fehérje hulladékot, 4 300 tonna tejipari hulladékot, 9060 tonna konyhai hulladékot, 10 300 tonna zsíros hulladékot és 14 400 tonna egyéb szerves hulladékot dolgozunk fel” – nyilatkozott Barabás Győző, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetője.  „A biogáz fő komponense a metán (60-65 %) mellette fő komponensként még széndioxid képződik (25-35 %). 2015-ben mintegy 9,5 millió m3 biogáz termelődött állati melléktermékből. Ebből mintegy 19-21 millió kWh elektromos energia és ezzel párhuzamosan kb. ugyanennyi hőenergia termelhető.”

biogáz üzem FCSM

Az FCSM dél-pesti telephelye a megtermelt biogáz felhasználásával elektromos áramot termel | Kép: FCSM

 

MEGÚJULÓ ENERGIA KÖRKÉP

Magyarországon a megújuló energiák a teljes energiafogyasztás 7%-át tették ki 2012-ben, a célkitűzések szerint ez a szám 2020-ra 15% közelébe fog emelkedni az Európai Uniós irányelveknek megfelelően. A hazai megújuló energiatermelési számokat figyelembe véve a biogáz aránya a megújuló energiatermelésből 2,2%-ot tett ki 2009-ben, várhatóan ez az arány 8%-ra fog emelkedni 2020-ra.

 

Forrás: Greenpro Zrt, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.